dilluns, 4 de gener del 2016

Informació a Internet


No vos heu parat mai a pensar, a pensar realment i amb deteniment, tantíssima informació, i en conseqüència tantíssima que desconeixem, que tenim a Internet? Que és tant i tant el que hi ha a la xarxa, que estant tot, de sovint no trobem res. Que la clau resideix en saber buscar i seleccionar informació, que cada cop és més important saber-se moure per Internet.

Amb aquesta finalitat, i donat que no sóc massa especialista en la recerca per Internet (reitero, no és tan senzill),  he estat uns dies “furgant” per pàgines web ja que és meravellós la quantitat de coses d’interès que es poden trobar en camps com el de la docència de les ciències. Al seu moment ja vaig trobar una web d’applets per a física del Govern de Canàries que en resultà ben útil (i que ja vaig mencionar a uns Tweets com exemple a l’entrada anterior), o nombroses simulacions en matèria de canvi climàtic molt vistoses. Així doncs, i amb relació a açò últim, he aplegat a el Servidor d’Informació sobre els Efectes del Canvi Climàtic en els Ocells i els seus Hàbitats, en el qual es divulga l’impacte del canvi climàtic sobre la flora i la fauna a Catalunya, la qual pot ser de molta utilitat a l’hora d’introduir aquest tema a l’aula i tractar de conscienciar els alumnes de la necessitat imperiosa d’un canvi radical en el nostre mode de viure i d’entendre la vida, que és un problema real que ja ens està afectant a tots i que, car no poder tornar enrere en els danys causats, cal aturar l’agreujament; que no és suficient en acordar que la temperatura no s’incrementi més d’1,5 graus Celsius en cent anys, que la biodiversitat, la nostra salut i el medi ja estan ferits.
 
Cúmul de paraules de Dígits - del número al bit (en moviment a la web)
Per altra banda, i amb menys reivindicació però no menys càrrega didàctica, la pàgina Digits – del número al bit ha sigut un gran descobriment, no només pel cúmul de paraules, el qual sense cap mena de dubte he d’aprendre a fer, sinó que pel mode de presentar els temes a tractar mitjançant vídeos amb transcripcions d’aquestos, on determinades paraules que són conceptes importants enllacen en altres pàgines on s’estenen sobre aquest. És inevitable, per molta tecnologia que emprem a l’aula, la introducció de conceptes més teòrics, aquest mode de fer-ho mitjançant vídeos és idoni per tal de tenir l’atenció dels educants.


També he descobert el blog  Química a infantil i primària que, malgrat que les experiències i qüestions que es proposen estan orientades per a alumnes més petits que els que tractaré a la matèria de física i química de secundària, m’ha semblat molt interessant i amb molta utilitat. A la nostra societat està ben arrelada la idea de que la química no només es que sigui matèria de àrdua dificultat, sinó que a més tot el que impliqui processos químics és roïn. La gent de ciència lliurem batalles diàries contra els prejudicis i per això és de tanta importància una bona educació científica des dels primers nivells de l’escola, per tal de perdre-li la por i poder gaudir de tot el que ens pot oferir.

Finalment, també he aplegat a una web que m'ha agradat molt, però en anglès. La pàgina, Great American Eclipse, està dedicada al complet a l'eclipsi que a agost de 2017 es podrà observar de costa a costa dels Estats Units. Aquesta està ben completa contat des d'on es podrà veure, millors zones per fer-ho, fins a història dels eclipsis i el motiu pel qual succedeixen. És quan succedeixen esdeveniments com aquestos que l'interés per la física que amaguen creix i la curiositat que hi ha darrere del desconegut motiva a aprendre. Llavors, una web tan completa dedicada a aquest tema em sembla una idea genial per, altre cop i sento la constant reiteració, fer aplegar car que sigui un poquet de ciència a tothom.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada